×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true

ویژه های خبری

true
    امروز  پنج شنبه - ۲۷ دی - ۱۴۰۳  
false
true
ایران با برخورداری از ایدئولوژی ناب اسلامی در آینده مرکز اقتصاد جهانی می‌شود

رئیس سازمان بسیج مهندسین صنعتی در یادداشتی نوشت: ایران اسلامی با برخورداری از ظرفیت‌ها و منابع فراوان می‌تواند به‌عنوان قدرت اقتصادی آینده و نیز به لحاظ ایدئولوژی و الگو به‌عنوان تنها گزینۀ پیش‌روی دنیا در اقتصاد جهانی مطرح گردد.

به گزارش "چغادک نیوز"، ه نقل از بسیج مهندسین صنعتی، محمد اسماعیل کفایتی، مسئول بسیج مهندسین صنعتی، به مناسبت دهه مبارک فجر یادداشتی پیرامون پویایی اقتصاد ایران پس از انقلاب اسلامی و چشم‌انداز آیندۀ آن به رشته تحریر در آورده است که در ادامه آن را می‌خوانید.

 

با پیروزی انقلاب در بهمن ۵۷ و به دلیل ماهیت اسلامی و نه شرقی و نه غربی آن در همه ابعاد سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و بویژه اقتصادی، مباحث و اندیشه‌های ایدئولوژیک مستقل (از شرق و غرب) مطرح گردید. به دنبال فروپاشی نظام کمونیستی و بلوک شرق و مکتب مادی و الحادی و شکست تفکّرات اقتصادی چپ، نظام لیبرالیستی با تفکّر ناعادلانه و ظالمانه سرمایه‌داری در عرصه اقتصاد، اقتصاد اسلامی مبتنی بر عدالت را تنها رقیب خود می‌دانست. با مشکلات به وجود آمده در دو دهه گذشته و به وجود آمدن قدرت‌های نوظهور اقتصادی همچون برزیل، هند و چین و شکل‌گیری نظام سرمایه‌داری جدید (بدون ادّعا در سایر حوزه‌های سیاسی و فرهنگی و جدای از آزادی و دموکراسی).[۱] تا حدّی مستقل از غرب، نظام فکری و اقتصادی غرب به لحاظ کارآمدی با چالش جدّی روبرو گشت. بویژه پس از جنگ آمریکا در کشورهای افغانستان و صرف ۱۲ تریلیون دلار هزینۀ مالی و کسری بودجه بالای ۱۷ تریلیون دلاری و تحت تأثیر قرار گرفتن اقتصادهای وابسته به اقتصاد آمریکا، این چالش به مرحلۀ جدیدی رسید. در بین این سه قدرت نوظهور، چین همزمان با کسری بودجه بالای ۱۷ تریلیون دلاری آمریکا تهدید جدی‌تری برای اقتصاد کشورهای غربی محسوب می‌شود. هر چند که رشد نمایی و سریع اقتصادی چین در آینده با موانع جدّی و فراوان محدودکننده (به‌عنوان مثال مسائل زیست محیطی و یا نیروی انسانی و کار) روبرو گردد و پیش‌بینی می‌شود در آینده نزدیک نیز این اقتصاد و اقتصادهای مشابه با افول و فروپاشی مواجه گردند.

 

اما ایران اسلامی با برخورداری از ظرفیت‌ها و منابع فراوان می‌تواند به‌عنوان قدرت اقتصادی آینده و نیز به لحاظ ایدئولوژی و الگو به‌عنوان تنها گزینۀ پیش‌روی دنیا در اقتصاد جهانی مطرح گردد. در زیر توضیح بیشتری در این خصوص خواهد آمد.

 

علیرغم همه محدودیت‌ها، دشمنی‌ها و تحریم‌ها و تحمیل ۸ سال جنگ، در حال حاضر ایران با ارائۀ بیش از ۳۳۰۰ کالا و خدمات به ۱۴۰ کشور دنیا از اقتصادی پویا برخوردار است و حتی برخی از کشورها وابسته به این محصولات و خدمات هستند.

 

از طرف دیگر ایران با برخورداری از ذخایر نفت و گاز فراوان به‌عنوان رتبه اول دنیا بتنهایی پتانسیل‌های فراوانی را هم به لحاظ انرژی و هم به لحاظ فراورده‌های گازی، نفتی و پتروشیمیایی دارد و کافی است که مدیریت صحیح و پیشرفته‌ای بر این بخش اعمال گردد تا ثروت‌های فراوانی عاید کشور عزیزمان ایران گردد. شاید کمتر کسی از افراد (حتی متخصص) بداند که صدها هزار فرآورده با ارزش افزوده بالا که برخی از آنها به ازای هر کیلوگرم، چند هزار دلار قیمت دارند در حوزۀ نفت و گاز و پتروشیمی وجود دارد.[۲] و این مستلزم آن است که با به‌کارگیری دانش فنی و فناوری‌های متوسط و پیشرفته و نیز آموزش نیروی انسانی متخصص و مهندس سطح بالا، شاهد شکوفایی هرچه بیشتر اقتصادی و کاهش واردات و وابستگی‌ها در این حوزه باشیم و قطعا به دلیل وابستگی بسیاری از کشورهای دنیا به دلیل نیاز شدید به این فرآورده‌ها شاهد تغییر در صحنۀ بین‌المللی با محوریت اقتصاد باشیم.

 

شاید کمتر کسی در ایران بداند که کشور عزیزمان با داشتن ذخایر ژنتیکی بسیار، به‌عنوان هفت کشور اول دنیا از نظر تنوع زیستی پتانسیل‌های فراوانی از جمله در عرصه تأمین غذا دارد که فقط به‌عنوان نمونه به یکی از آنها اشاره می‌شود: همان‌طور که می‌دانیم، ایران بالای ۳۰۰ روز آفتابی در سال دارد و این یعنی پتانسیل بالا در فرآورده‌های فتوسنتز غذایی، حال تصور کنید در سرتاسر کشور فقط گلخانه‌های ما با فناوری‌های پیشرفته بویژه سلول‌های خورشیدی (Solar cell) مجهز شود که می‌تواند منبع خوبی برای تأمین غذای پاک، سالم و به اصطلاح ارگانیک باشد و در آینده غذای مورد علاقه ۴۰۰ میلیون اروپایی با هزینه کم در ایران تولید شود و وابستگی غذایی آنها را به ایران در پی داشته باشد و در کنار آن اسانس‌های گیاهی و گیاهان دارویی بسیار مرغوب را نیز اضافه نمایید.

 

حالا خود شما این موارد را به سایر حوزه‌های معدنی (فلزی یا غیر فلزی)، IT، بیوتکنولوژی، نانوتکنولوژی، صنایع شیمیایی و دریایی و صنایع مرتبط با قوای محرکه، فناوری‌های هسته­ای و لیزری و سایر حوزه‌ها تعمیم دهید تا به پتانسیل‌های بالای اقتصادی خیلی بیشتری پی ببرید و تصور کنید چقدر ظرفیت‌ها و استعدادهای اقتصادی در کشور فراهم است و چقدر زمینه فعالیت در کشور وجود دارد که برای شکوفایی آنها، لازم است در بعد نرم افزاری، بسترسازی و برنامه‌ریزی در جهت تولید دانش‌بنیان و پیشرفت صنایع (با اصلاح قوانین و اصلاح نظام بانکی و نهادینه‌سازی تحقیق و توسعه همراه با نوآوری بالا) صورت گیرد تا فعالیت‌های اقتصادی و بویژه تولیدی در امنیت بالا و با مخاطرات پایین صورت گیرد و در ادامه با حفظ سرمایۀ انسانی و ارتقای آن و نیز با همت بالا و تلاش فراوان در بعد اجرا و در یک کلمه مدیریت جهادی مرحله تأخیری با سرعت سپری شود.

 

اما همان‌طور که اشاره شد فقط پتانسیل اقتصادی بالا در کشور ما نیست که در آینده سرنوشت اقتصادی دنیا را تعیین می‌کند بلکه اندیشه‌ها و ایدئولوژی و روش‌های اقتصادی ما که مبتنی بر اسلام و با محوریت عدالت است نیز می‌تواند تعیین‌کننده باشد و الگوی اقتصادی ایران اسلامی را به‌عنوان تنها الگوی جامع کارآمد، بی‌نظیر، بی‌رقیب و موفق (جهت تنظیم اجزای اقتصادی و ارتباط موثر و پویا بین آنها) به دنیا معرفی نماید. چرا که این الگو که می‌تواند همه نیازهای مادی و غیر مادی بشر را در اقتصاد رفع نماید، در جهت دستورات الهی و در مسیر صراط مستقیم است و ما را به فضیلت‌های اقتصادی می‌رساند که علاوه بر شکوفایی، دوام و پایداری را نیز به همراه خواهد داشت و قطعاَ این فضیلت‌ها نیز مطابق آموزه‌های قرآنی با "ابتغاء من فضله" و جهاد اقتصادی اتفاق خواهد افتاد. ان‌شاءالله.

پی نوشت:

۱٫ بر اساس فلسفه غرب؛ آزادی، دموکراسی و سرمایه‌داری، سه رکن اصلی و جدایی‌ناپذیر می‌باشند که این سه هیچ کجا بدون یکدیگر و یا بتنهایی امکان وجود و حضور و یا بقا ندارد.

۲٫ این در حالیست که فقط چندصد فرآورده از این دست در داخل تولید می‌شود که ارزش آنها به ازای هرکیلو فقط چند دلار می‌باشد.

 

false
true
false
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

√ کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
√ آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد


false