×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true

ویژه های خبری

true
    امروز  سه شنبه - ۶ آذر - ۱۴۰۳  
false
true
بندر تاریخی سیراف؛ هویت دریانوردی ایرانیان بر آب‌راه خلیج فارس + عکس

بندر باستانی ۴ هزار ساله سیراف نماد دریانوردی ایرانیان در دنیای باستان و نشان‌دهنده سیادت دریایی ایران نه تنها بر خلیج فارس بلکه برکل دریاهای شناخته شده آن روزگار است‌.

به گزارش "چغادک نیوز"، بندر تاریخی سیراف که در ۲۴۰ کیلومتری جنوب شرقی بندر بوشهر قرار دارد این بندر دارای آثار تاریخی متعدد از دوره‌های اشکانی، ساسانی و اسلامی تا دوره قاجاریه است و سیر تحولات تاریخی از روزگار باستان تا امروز در این مجموعه قابل مشاهده است.

براساس نوشته‌های جغرافیا نویسان و مورخان‌، سیراف در طول دوره ساسانی و اوائل اسلامی بزرگترین بندر ایران به حساب می‌آمد که آوازه آن تا شرق آسیا و چین و آفریقا رسیده بود و بازرگانان سیرافی با کشتی‌های خود سراسر خلیج فارس‌، دریای عمان‌، اقیانوس هند‌، دریای سرخ و دریای چین را در می‌نوردیدند‌. 

بندر تاریخی سیراف سرآغاز راه دریایی ابریشم بوده که این خود بیانگر تاریخ و تمدن کهن این شهر است.

سیراف در قرن سیزدهم میلادی به عنوان شهر تعامل اندیشه‌ها و فرهنگ به شمار می‌رفته طوری که متفکران سیرافی دانشمندان خارجی زیادی را به این شهر دعوت می‌کردند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر اظهارداشت: سیراف زمانی از بندرهای اصلی ایران و خاورمیانه و محل پهلوگیری کشتی‌های تجاری و بازرگانان سیرافی بوده است.

محمد ابراهیم فروزانی با بیان اینکه هشتم میلادی مسلمانان جمعیت غالب بندرسیراف را تشکیل می‌داده است، خاطرنشان کرد: مردم سیراف به آئین‌های زرتشتی، مسیحی و اسلام گرایش داشتند اما در اواخر قرن دوم هجری معادل هشتم میلادی مسلمانان جمعیت غالب این شهر را تشکیل می‌دادند.

وی افزود: بندر سیراف دارای ناخدایان خبره، عالمان فقیه و دانشمندان زیادی در زمان خود بود که تالیفات مختلفی در علم، طب، نجوم وادب و تاریخ داشته‌اند.

سیراف پررونق ترین بندر کشور بود که روابط تجاری زیادی با روم و یونان در اروپا و ماداگاسکار در آفریقا تا کانتون چین در آسیا در دوره های ساسانی و اسلامی داشته است.

براساس اسناد تاریخی موجود ۱۰ قرن پیش در سیراف‌، بیمارستانی وجود داشته که شاگردان ابن سینا دوره های جراحی را در این بیمارستان آموزش می‌دیدند.

مدیر بنیاد ایران‌شناسی شعبه استان بوشهر با بیان اینکه  سیراف از بنادر تاریخی استان بوشهرمربوط به دوره ساسانیان است اظهار کرد: این بندر کهن در صدر اسلام و قرون ۴ و ۵ هجری قمری به اوج شکوفایی خود در حاشیه خلیج فارس رسید.

عبدالکریم مشایخی با اشاره به اینکه مردمان بندر تاریخی سیراف با کشورهای مختلف از راه دریای خلیج فارس در ارتباط بودند تصریح کرد: مردم این بندر با بنادر کان‌تن چین، بمبئی هند، تانزانیا آفریقا، ‌بنادر بصره، بحرین، سوهار، و دمام مرآوده تجاری و فرهنگی داشتند.

وی از کاوش باستان‌شناسی در بندر سیراف خبرداد وگفت: برای نخستین بار در ۵۰ سال پیش در تاریخ ۱۹۶۳ میلادی هیئت مشترک ایران و انگلیس درمدت ۷ سال فعالیت‌های باستان‌شناسی انجام دادند که آثار مهمی از آن بدست آمد.

‌این بندر تاریخی که پس از ورود اسلام در سال ۲۹ ﻫ .ق مسیر تجارت و پیشرفت خود را با مدیریت فرمانداری ایرانی و به عنوان مبدأ راه آبی ابریشم استمرار بخشید و اوج شکوفایی و عظمت سیراف به قرون سوم و چهارم هجری مربوط و این بندر را با دریانوردان افسانه ای و ثروتمند به یکی از بزرگترین بنادر تجاری و بازرگانی جهان مبدل کرد.

بیشتر مورخین مانند استخری، ابن خلدون، ابن حوقل، مقدسی از زیبایی شهر، ثروت فراوان، دریانوردان شهیر و توجه به ساختمان سازی سیرافیان یاد می‌کنند.

بندر باستانی سیراف از دوره ساسانی تا اواخر سلجوقی مهم ترین بندر ایران در آب های جنوبی کشور محسوب می‌شده است اما زلزله یا سونامی مرگباری در نیمه دوم قرن چهارم هجری به زندگی این بندر باستانی پایان داد اما از آن زمان تاکنون گذر تاریخ هرگز این شهر را به فراموشی نسپرده و همچنان باستان شناسان و گروه‌های کاوشگر در تلاش برای کشف بقایای بیشتر از آثار گذشته این شهر بودند وچندین کتاب نیز در وصف شکوه و عظمت آن زمان سیراف به رشته تحریر درآورده اند.

‌وجود کوه و دریا در کنارهم جلوه‌ای زیبادر بندر تاریخی سیراف ترسیم وجاذبه‌ای دلنشین برای طبیعت‌گردان و تاریخ‌شناسان فراهم کرده است.

false
true
false
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

√ کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
√ آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد


false