- 04 اسفند 1399
- يادداشت ها
- کد خبر 80903
- ایمیل
- پرینت
true
true
true
false
false
true
true
true
سایز متن /
true
به گزارش چغادک نیوز، دکتر حسن مرهج، استاد دانشگاه فلسطینی در یادداشتی در روزنامه الکترونیکی رأی الیوم، به موضوع هستهای ایران و تحرکات دیپلماتیک و سیاسی حول آن پرداخت و نوشت که این امر، در پایان، نشان از قدرت و پیروزی ایران دارد.
مرهج نوشت که تحرکات سیاسی و دیدارهای دیپلماتیک و رایزنیهای جامعه جهانی با ایران، صحنه قدرت چند وجهی ایران است که کماکان حفظ شده و میخواهد به توافق هستهای سمت و سوی دیگری بدهد که بارزترین ویژگی آن پیروزی ایران است. تحرکات دیپلماتیک روزهای گذشته را میتوان «دیپلماسی خاموش» نامید و همه میدانند که ترسیم نقشه راه مذاکرات هستهای دشوار است.
حسن مرهج همچنین نوشت که یک مسیر واحد برای بازگشت مذاکرات میان ایران و آمریکا وجود ندارد و سخن از تحریمهای بیشتر همانند دوران دونالد ترامپ گذشته است. اگر تفاهم بر روی آغاز مذاکرات دشوار است، توافق نهایی دشوارتر خواهد بود. همزمان که موضع رهبری عالی ایران با وجود تغییر دولتها در ایران، ثابت است، در آمریکا نیز منافع «دولت پنهان» سوای اینکه چه فردی در کاخ سفید است، ارجحیت دارد.
در ادامه این یادداشت آمده است ایران خواهان بازگشت آمریکا به توافق هستهای بدون هیچ پیش شرط و مذاکره و همراه با لغو تمامی تحریمهاست. همچنین نباید هیچ بحثی در باره موشکها و نفوذ منطقهای به میان بیاید. در مقابل طرف مقابل تلاش دارد ایران را به کنترل خود در آورد. موضع اروپاییها نزدیک به موضع آمریکا شده و «امانوئل مکرون» رئیسجمهور فرانسه گفته است که مذاکرات با ایران بسیار دشوار خواهد بود. سه کشور اروپایی و آمریکایی ایران را به نقض توافق هستهای متهم میکنند و برخی از آنها آشکارا خواستار حضور کشورهایی همچون عربستان سعودی در روند مذاکرات هستند.
این استاد دانشگاه فلسطینی سپس نوشت: «ایران توانسته با راهبرد “صبر استراتژیک” بر شرایط مسلط باشد. خاصه اینکه تمامی تحریمهای سیاسی و اقتصادی علیه تهران نتوانسته و از این پس هم نمیتواند ایران را از پیگیری برنامه هستهای خود باز دارد. این پیامی است که غربیها به خوبی دریافت کردهاند. در این چارچوب صرف نظر از شدت یافتن لحن آمریکا و کشورهای اروپایی، آنها به خوبی میدانند که ایران در موضع قدرت است و یک بازیگر قوی و مهم در منطقه به شمار میرود. آنها در دو بخش به ایران نیاز دارند، یکی جهتگیری و موضع قوی هستهای ایران و دومی موقعیت جغرافیایی ایران که بر آبراههای حیاتی اقتصاد جهانی اشراف دارد و همه اینها به ایران قدرت ژئوسیاسی اهدا کرده است. همچنین منافع حیاتی آمریکا و اروپا و عمده کشورهای خاورمیانه، به طور مستقیم و غیر مستقیم به ایران مربوط میشود و این ریشه چرایی قدرت این کشور است.»
به نوشته «حسن مرهج» در این میان همه بازیگران چه ایران و رقبای منطقهای این کشور و چه آمریکا و اروپا ناچار هستند که به معادله منافع حیاتی خود توجه کنند. آمریکا و کشورهای اروپایی تلاش میکنند به توافق مهم و جدیدی با ایران دست یابند و به قول خودشان فتیله بحران در منطقه را کم کنند.
این نویسنده فلسطینی در پایان نوشت: در این میان «کاظم غریب آبادی» سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفته است که کشورش در نظر دارد اقدامات داوطلبانه خود را از ۲۳ فوریه متوقف کند و این کار به کاهش همکاری ایران با بازرسان سازمان ملل منجر میشود. از این رو میتوان گفت که ایران تلاش دارد شروط خود را تحمیل کند و یک چارچوب متناسب با منافع خود و همپیمانانش از جمله روسیه در منطقه ترسیم کند. منطقهای که ایران بازیگر مرکزی و فعال و تأثیرگذار آن خواهد بود./فارس
false
true
false
true