true
به گزارش چغادک نیوز به نقل از خبرگزاری تسنیم، ادبیات آیینی و دینی در سالهای پس از انقلاب به عنوان یکی از شاخههای ادبی مهم در فرهنگ و ادب ایران مطرح شد. ادبیاتی که خیلی زود توانست مخاطبان پر و پا قرص خود را پیدا کرده و با امتحان کردن در قالبها و موضوعات متنوع و متعدد، با بازآفرینی وقایع و پرداختن جدیتر به تاریخ و موضوعات دینی، به عنوان یکی از جدیترین شاخههای ادبی کشور مطرح شود. با این حال، ادبیات دینی به نظر میرسد که از بسیاری از ظرفیتهای موجود به اندازه کافی بهره نبرده و با غفلت از برخی از ادوار تاریخی، تمرکز عمده خود را معطوف به موضوعاتی چون عاشورا، زندگانی اهل بیت(ع) و … کرده است.
پرداختن به زندگی و زمانه امام موسی کاظم(ع) از جمله حوزههای مغفول در دهههای مختلف بوده است. انتشار عناوینی در سالهای گذشته از این منظر و موضوع، تاحدودی توانسته مخاطبان نسل امروز را با زندگی و زمانه این امام همام آشنا کند.
کتاب «زندان زاهر» از جمله این آثار است که روایتگر هشت داستان کوتاه با عناوین پابرهنه، وضو، شتر، مزرعه، مباحثه، دزدی، پنجاه نفر و جانشین است که همگی بر مبنای زندگی و سیره امام موسی کاظم(ع) نوشته شده است. این اثر که به قلم محمدرضا عابدی شاهرودی نوشته شده، تلاش دارد زندگی امام هفتم شیعیان را در ساحت داستان و در عین حال پایبندی به تاریخ و مستندات تاریخی روایت کند. «مدینه المعاجز»، «عیونالاخبارالرضا (ع)»، «الکامل فی التاریخ» و «ارشاد مفید» از جمله منابعی است که نویسنده برای نگارش «زندان زاهر» از آنها بهره برده است.
عابدی شاهرودی تنها به زندگانی امام(ع) و بیان سیره ایشان اکتفا نکرده و به روایتی از شرایط اجتماعی و سیاسی دوره حیات مبارک ایشان نیز پرداخته است. در این اثر همچنین گوشهای از معجزات و کرامات امام هفتم(ع) که برای سالها در زندان و سیاه چالهای زندان عباسی ماند، اما نور تابان او از اعماق تاریکیها و ظلمات زندان تا به امروز روشناییبخش مسیر رسیدن به خداست؛ نور تابانی که اگر بر چهره هر کسی بنشیند، برایش از زاهر خواهد گفت.
گفتوگوی امام موسی کاظم (ع) با هارون عباسی برای نشان دادن نسب خود به پیامبر، کمک مالی امام کاظم (ع) به بکّار قمی که بعد از برگشتن از سفر حج مغازهاش مورد سرقت قرار گرفته بود، لطف و عنایت امام هفتم شیعیان(ع) به مسیب زندانبان، زندان سندی بن شاهک و… همگی روایتهای از علم، بخشش، فروتنی امام(ع) در برابر یاران و اصحاب خویش حتی دشمنانشان است. از سوی دیگر مهربانی ایشان در حق شیعیان و تلاش برای گرهگشایی از مشکلاتشان از جمله موضوعاتی است که در بستر داستانهای «زندان زاهر» به آن پرداخته شده است.
در کنار موضوعاتی که «زندان زاهر» را خواندنی کرده، نثر نویسنده نیز در پرداختن به این موضوعات و نوع روایت نیز برای مخاطب نوجوان امروز جذاب است. نویسنده ضمن استفاده از نثری ساده و شیرین، توجه به جزئیات، شخصیتپردازی و استفاده از گفتوگو، گاه با استفاده از شگردهای داستاننویسی مخاطب خود را نیز در داستان وارد کرده و او را همراهتر میکند. از جمله این شگردها میتوان به فاصله گرفتن گاه و بیگاه نویسنده از نثر جدی کتاب و دخیل کردن ذهن مخاطب خود اشاره کرد.
«زندان زاهر» به نویسندگی محمدرضا عابدی شاهرودی، نویسنده و پژوهشگر علوم اسلامی و با طراحی جلد جعفر پیشه عرضه شده است. در بخشهایی از این کتاب میخوانیم:
نامش بشر، بوشر، بشِر، حالا شاید هم بَشَر، بشِر، آه نه، بله بُشر بود. حالا اینکه چرا نتوانستم نامش را در ابتدا درست تلفظ کنم، شاید به خاطر این است که هر کسی درباره او نظری دارد و به خاطرهای از او یاد میکند که ماجرای این داستان هم اتفاقا درباره همان است. اتفاقی در حال وقوع بود. اتفاقی که همه آنان را دور هم جمع کرده بود. به همین دلیل آن سه نفر زیر درختی در یکی از خیابانهای بغداد که به خانه بشر میرسید، نشسته بودند.
خانه بشر حافی یا همان بشر پابرهنه در آن خیابان قرار گرفته بود و چنین به همه خبر رسیده بود که در حال احتضار است. بشر را به عنوان یکی از بزرگترین مشایخ عرفان و طریقت میشناختند. در زهد و تقوا سرآمد همگان بود و افراد بسیاری برای کسب فیض، به نزدش میرفتند. آن سه مرد، از محرمترین شا گردان بشر به حساب میآمدند. …
بهنشر کتاب «زندان زاهر» را به قیمت ۲۰ هزار تومان منتشر کرده و در دسترس علاقهمندان قرار داده است.
false
true
false
true