true
به گزارش چغادک نیوز، محمدمهدی اسماعیلی در حاشیه مراسم تشییع پیکر مرحوم عماد افروغ در دانشگاه تهران به خبرنگار فرهنگی ایرنا گفت: آن مرحوم از اساتید برجسته دانشگاه در حوزه فرهنگ و جامعهشناسی بود که همیشه دغدغه جامعه و درد مردم داشت.
وی فقدان مرحوم افروغ برای جامعه فرهنگی و دانشگاهی کشور را تاسفبرانگیز دانست و گفت: مرحوم افروغ در چهار حوزه به صورت مستقیم به ما کمک میکرد، او در شورای فرهنگ عمومی و هیات نظارت کتاب و شورای پژوهشی و مرکز رصد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عضو بود و اکنون نبود ایشان در وزارت فرهنگ خسارت جبرانناپذیر است.
اسماعیلی درباره جایگاه علمی و دانشگاهی عماد افروغ گفت: برای من افتخار است که ۲۰ سال پیش در دوران دکتری در درس جامعهشناسی سیاسی شاگرد ایشان بودم، و در این حدود ۲ سال هم افتخار داشتم در دوره وزارت فرهنگ با او همکار شوم.
افروغ نظرات علمی خود را بدون مساهمه بیان میکرد
اسماعیلی گفت: مرحوم افروغ در بخشهای مختلف حوزه جامعهشناسی هم از نظر اشراف به منابع اصلی و هم از نظر تسلط به زبان علمی در این حوزه عالم و بسیار متبحر بود، ترجمههایی که به جا گذاشتند، و تعامل با جامعهشناسان درجه یک دنیا از ویژگیهای برجسته دکتر افروغ بود.
وی گفت: کارهای علمی و تالیفات و مجموعه سخنرانیها و مقالات مرحوم افروغ، کارهایی علمی بسیاری دقیق است، از حوزه نهجالبلاغه تا مکاتب جامعهشناسی و فهم مسائل جامعه آثار ارزشمندی دارد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: دکتر افروغ در این سالها حتی با بیماری که داشت تا زمانی که شرایط جسمی اجازه داد و ممکن بود به صورت فعال و متعهدانه و بدون یک دقیقه تاخیر در جلسات شرکت میکرد، و همیشه بدون مساهمه و با شجاعت و صراحت حرفهای علمی خود را بیان میکرد.
به گزارش ایرنا، عماد افروغ متولد ۱۳۳۶ شیراز، دکترای جامعهشناسی داشت و در سال ۷۳ به عنوان دانشجوی نمونه کشور در مقطع دکتری شناخته شد؛ وی از سال ۱۳۷۶ به مدت ۶ سال عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس بود و از سال ۸۲ نیز فعالیت خود را در هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی آغاز کرد و مدیریت گروه علم و دین این پژوهشگاه و عضویت در شورای فرهنگ عمومی از آخرین مسئولیتهای وی بود.
وی از اساتید مطرح حوزه علوم اجتماعی بود که در هفتمین دوره مجلس شورای اسلامی نماینده مردم تهران بود و ریاست کمیسیون فرهنگی مجلس را بر عهده داشت.
این استاد جامعهشناسی دانشگاه تربیت مدرس ریاست گروه جامعهشناسی دانشگاه باقرالعلوم (ع) را نیز عهده دارد بود و مدیریت گروه اجتماعی مرکز تحقیقات استراتژیک ریاست جمهوری، مسئولیت گروه سیاست داخلی کمیسیون داخلی، دفاعی و امنیتی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام، مدیریت گروه فرهنگ، هنر و تاریخ شبکه یک صداوسیما از دیگر مسئولیتهای وی بوده است.
وی که سال ۱۳۵۵ برای تحصیل در رشته جامعهشناسی وارد دانشگاه سالفورد انگلستان شد، در شهریور ۱۳۵۹ به دلیل برگزاری تظاهراتی علیه آمریکا در مقابل سفارتخانه این کشور که در اعتراض به برخورد پلیس آمریکا با دانشجویان مسلمان ایرانی در این کشور برگزار شده بود، دستگیر و زندانی و پس از ۵ بار محاکمه از انگلیس اخراج شد.
آثار تالیفات و ترجمهها
ماقال و منقال (سه جلد خاطرات از ۱۳۷۸ تا ۱۳۹۱)، ترجمه کتاب «قدرت، نگرشی رادیکال، تألیف استیون لوکس، فضا و نابرابری اجتماعی و ایجاد فضای نابرابریهای اجتماعی از آثار مرحوم افروغ است.
هویت ایرانی، فرهنگشناسی و حقوق فرهنگی، چشماندازی نظری به تحلیل طبقاتی و توسعه، چالشهای کنونی ایرانی، اسلام و جهانی شدن و رنسانس دیگر، از جمله آثار به جای مانده از این سیاستمدار و جامعهشناس است.
مرحوم افروغ علاوه بر ترجمه کتاب «روش در علوم اجتماعی، رویکردی رئالیستی»، تألیف آندرو ساید، آثاری مانند هویت ایرانی و حقوق فرهنگی، انقلاب اسلامی و مبانی بازتولید آن ، ما و جهانی شدن، محتواگرایی و تولید علم، گفتگو ابزار یا گفتمان، حقوق شهروندی و عدالت و روشن فکری و اصلگرایی فلسفی را تألیف کرده است.
به گفته فرزند مرحوم افروغ، وی به دلیل عوارض ناشی از بیماری سرطان بامداد دیروز جمعه ۲۵ فروردین مصادف با ۲۳ ماه مبارک رمضان در بیمارستان درگذشت. پیکر افروغ روز گذشته به قم منتقل شد و آیت الله عبدالله جوادی آملی در حرم حضرت معصومه (ع) با حضور خانواده آن مرحوم و جمعی از فضلای حوزه و اساتید دانشگاه بر پیکر افروغ نماز اقامه کرد.
قرار است پیکر افروغ در صحن مصطفی خمینی در حرم مطهر امام (ره) در بهشت زهرا (س) تهران آرام گیرد.
false
true
false
true