- 24 اردیبهشت 1402
- ایران و جهان , جامعه
- کد خبر 109488
- ایمیل
- پرینت
true
true
true
false
false
true
true
true
سایز متن /
true
به گزارش چغادک نیوز به نقل از ایرنا – دیگر مستاجران به فکر خرید خانه نیستند چون نرخ خرید به حدی بالا رفته است که حتی با چندین میلیارد تومان امکان تهیه یک واحد مسکونی مناسب وجود ندارد. این روزها وضعیت به شکل دیگری رقم میخورد؛ دو یا چند خانوار در یک خانه نقلی و بسیار کوچک زندگی میکنند و زندگی در خانه یا آپارتمان مشارکتی نصیب مردم پایتخت شده است.
در چند سال گذشته، زمان انتظار برای خرید یک واحد مسکونی در پایتخت شاید به چند دهه می رسید و در سالهای اخیر به خاطر شرایط اقتصادی، افزایش قیمت مسکن و تورم بالا، این انتظار بیشتر هم شده است و حتی یافتن یک واحد استیجاری با قیمت مناسب هم سختی های خاص خود را دارد.
خانههای مشارکتی، خوابیدن در چادر، سوئیتهای کوچک، کانکس، بامخوابی، خودروخوابی و استفاده از خانههای نقلی، اکنون روشهایی برای زندگی کردن در پایتخت به شمار میرود که به دلیل برخی مسایل اقتصادی امکان زندگی باکیفیت را از شهروندان گرفته است و تا چندین سال پیش که مردم برای کار و زندگی پایتخت را انتخاب میکردند اکنون حاشیههای شهر تهران و مهاجرت از این کلانشهر، چاشنی زندگی برخی از مردم شده است.
بهای اجاره خانه به گونهای است که بسیاری از خانوادهها حتی به صورت مشارکتی نمیتوانند آن را تهیه کنند شاید اگر تا سالهای گذشته مردم به فکر اجاره خانههای بزرگ برای اعضای خانواده بودند این روزها تنها دنبال تهیه خانه های کم متراژ برای زندگی کردن زیر یک سقف هستند.
۵۱ درصد مردم پایتخت اجارهنشین هستند و ساخت مسکن ارزان گره از کار مردم باز میکند
علیرضا زاکانی شهردار تهران پیشتر اعلام کرده بود که ۵۱ درصد مردم پایتخت اجارهنشین هستند و ساخت مسکن ارزان گره از کار مردم باز میکند اما این روزها مردم توان دریافت تسهیلات برای رهن و اجاره خانه را ندارند چه برسد به اینکه بتوانند به فکر خرید خانه باشند. این در حالی است که طبق برخی آمارها تنها بیش از ۳۵۰ هزار خانه خالی در شمال تهران وجود دارد.
موضوع اجارههای بالا برای واحدهای مسکونی نه تنها توان مردم برای اجاره خانه را به شدت کاهش داده است بلکه برخی مسئولان را به تذکر به صاحبخانهها وادار کرده است به طوری که اداره کل راه و شهرسازی استان تهران خطاب به آنها اعلام کرده بود که خانههای خود را با قیمت مناسب اجاره بدهید در غیر این صورت مشمول مالیات خواهند شد.
همچنین طبق اعلام این اداره کل، پس از شناسایی موجران، قانون مالیات بر خانههای خالی و لوکس را اجرایی خواهد کرد زیرا دولت اخذ مالیات برای این خانهها را تصویب کرده است، به همین منظور باید صاحبان خانه با قیمت مناسب و در سریعترین زمان خانههای خود را اجاره دهند.
بازار داغ اجاره خانه مشارکتی
خانه مشارکتی پدیدهای جدید در بازار مسکن که این روزها باب شده است، مستاجران دیگر توان دادن رهن و اجارههای بالا در پایتخت را ندارند، اکنون ۲ یا سه خانواده به دنبال اجاره یک واحد مسکونی با هم هستند تا بتوانند برای پرداخت رهن و اجاره بهای آن مشکلی در طول ماه نداشته باشند.
زمانی که یک اتاق ۱۰ متری با ۳۰ میلیون تومان ودیعه و سه میلیون تومان اجاره بازار مسکن را برای مردم چنان داغ و سوزان کرده که توان پرداخت اجاره و رهن را ندارند، نباید انتظار داشت که مردم برای اجاره بهای خانه مشکلی نداشته باشند و همین موضوع آنان را به سمت خانههای مشارکتی سوق میدهد.
اجاره خانههای مشارکتی با حمام و سرویس بهداشتی مشترک، ودیعههای بالا و اجاره بهای سنگین در چنین شرایطی مشکلات را برای مستاجران دوچندان کرده است.
روی آوردن مستاجران به اجاره کانکس و خانههای نقلی
این روزها اجاره کانکس هم روندی صعودی دارد به طوری که ماهانه رقمهای یک تا چهار میلیون تومان از مردم طلب میشود، کانکسی که برای برخی فعالیتهای عمرانی از آن استفاده میشد، اکنون به سرپناهی برای برخی افراد بدون خانه تبدیل شده است.
پایین آمدن کیفیت زندگی مردم با حضور در خانههای مشارکتی، در متراژ بسیار پایین نشانگر این نکته است که این مکانها به عنوان جای مناسبی برای خوابیدن افراد به شمار میرود زیرا زندگی با کیفیت در فضاهای کوچکی همچون کانکس امکانپذیر نیست.
یکی از راهکارهای و نسخههایی که برخی آن را زمینهای برای خانهدار شدن مردم به ویژه در کلانشهری همچون تهران پیشنهاد کردند خرید طرح فروش متری مسکن بود تا از این طریق بخشی از تورم مسکن نیز کاهش یابد اما این نیز دوای درد مسکن در پایتخت نیست چون قیمتها چنان سر به فلک کشیده که دیگر اجاره خانهای مناسب هم نمیتواند در سبد خانوارها قرار گیرد.
سوئیتها هم به یاری مردم بدون خانه در پایتخت آمدهاند به گونهای که در مناطق پایین شهر سوئیت با قیمت مناسب برای اجاره پیدا میشود و میتوانند با کیفیتی نه چندان دلخواه خانوادهها اما روزگار ناخوش خود را در آن سپری کنند.
اما در برخی مناطق شمال شهر تهران حتی امکان اجاره سوئیت بخاطر قیمتهای بسیار بالا وجود ندارد به گونهای که برای یک سوئیت باید ماهانه ۳۰۰ میلیون تومان پول ودیعه و چندین میلیون اجاره بها پرداخت شود و این مسیر زندگی را برای برخی افراد ساکن در این مناطق بسیار مشکل کرده است.
برای اجاره خانه در پایتخت، مردم باید به حاشیه شهر و مناطق جنوبی این روزها سمت سوق داده شوند تا با داشتن ودیعهها و اجاره بها موردنظر بتوانند سرپناهی برای خودو خانوادههایشان تامین کنند.
افزایش روند زندگی در آپارتمانهای مشارکتی
با توجه به افزایش جمعیت و رشد شهرنشینی و از طرف دیگر گرانی مسکن از نظر قیمت و اجاره، امروزه شاهد نوعی از زندگی هستیم که با آپارتمانهای مشارکتی معروف است.
مجید ابهری یک آسیبشناس اجتماعی و رفتارشناس در این باره در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی ایرنا درباره موضوع خانههای مشارکتی در پایتخت افزود: با توجه به افزایش جمعیت و رشد شهرنشینی و از طرف دیگر گرانی مسکن از نظر قیمت و اجاره، امروزه شاهد نوعی از زندگی هستیم که با آپارتمانهای مشارکتی معروف است.
وی اظهار داشت: در این روش بسته به تفاهم خانوادهها، حداقل ۲ خانوار در کنار یکدیگر آپارتمانی اجاره کرده و با هم زندگی میکنند، رانده شدن به حاشیه شهرهای بزرگ و تقابلهای تربیتی و فرهنگی عوارض اصلی این حرکت خواهد بود که البته بروز عوارض و آسیبهای اخلاقی را نیز به همراه دارد.
ابهری ادامه داد: در این نوع از زندگی گاهی چهار یا پنج خانواده با یکدیگر زندگی میکنند که ممکن است مخارج خورد و خوراک آنها جداگانه باشد و فقط اجاره و هزینههای زندگی مشارکتی باشد البته در مواردی هم گاها مشاهده میشود که مخارج خوراک آنها نیز به صورت مشترک خواهد بود.
انواع آسیبهای ناشی از زندگی مشارکتی
یک آسیبشناس اجتماعی اضافه کرد: بروز برخی از روابط غیراخلاقی، انتقالهای فرهنگی و تربیتی، اختلافات رفتاری بین کودکان و بزرگسالان آسیبهای مشخص و قطعی بخاطر این نوع از زندگی به دنبال دارد که البته سلب آزادیهای فردی و مخدوش شدن محافظتهای حیا و عفت گروه دوم از آسیبهای رفتاری محسوب میشود.
ابهری درباره برخی راهکارهای اساسی برای پیشگیری از مشکلات این افراد تصریح کرد: نهادهای متولی با عرضه خانههای ارزان قیمت و استیجاری میتوانند با این حرکت مقابله کنند تا از بروز و گسترش آسیبهای رفتاری، فرهنگی و اجتماعی در بین این خانوادهها جلوگیری شود.
در کنار بام خوابی، خودروخوابی، چادرخوابی و دیگر موارد باید به این مساله مهم آپارتمانهای مشارکتی از سوی خانوادهها توجه عمیق کرد.
وی، چاره حویی نکردن این وضعیت را موجب مهاجرتهای بیشتر از کلانشهرها به روستاها و شهرهای کوچک دانست و اظهار داشت: در کنار بام خوابی، خودروخوابی، چادرخوابی و دیگر موارد باید به مساله مهم آپارتمانهای مشارکتی از سوی برخی خانوادهها هم به صورت عمیق توجه شود.
ابهری اضافه کرد: با توجه به وجود چنین آسیبهایی برای زندگی در شرایط آپارتمانها و خانههای مشارکتی باید چارهای اساسی برای آن اندیشید تا از بروز برخی آسیبهای اجتماعی بیشتر برای خانوادههایی که با هم زندگی میکنند، جلوگیری کرد.
انتهای پیام/
false
true
false
true