به گزارش چغادک نیوز به نقل از خبرنگار مهر، مراسم یادبود طلال سلمان روزنامهنگار و بنیانگذار روزنامه «السفیر» لبنان عصر یکشنبه ۱۲ شهریور در سالن نشستهای معاونت امور مطبوعاتی و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، شماری از مسئولان فرهنگی و همچنین جمعی از چهرههای برجسته فرهنگی و رسانهای کشور برگزار شد.
حسن عباس سفیر لبنان گفت: از تمامی نهادها و مؤسسات روزنامه نگاری تشکر میکنم که چنین مراسمی را برای مرحوم طلال سلمان تدارک دیدند. در اینجا نمیخواهم به ویژگیهای روزنامه السفیر و تأثیر آن بر جهان عرب بپردازم؛ چرا که همگی از تأثیرات آن گفتند. در اینجا میخواهم به رابطه آزادی در رسانهها و آزادی در عرصه عمومی بپردازم که همین مسأله مهم باعث وجود رسانههای آزاد در لبنان شده است.
وی ادامه داد: ساختاری که در نظام سیاسی لبنان بعد از جنگ جهانی دوم در لبنان حاکم شد به دنبال کاهش قدرت مرکزی بود و همین مساله بسترهای زیادی را برای آزادی رسانهها، افراد و احزاب فراهم شود که ابعاد آن را بر جنگ داخلی لبنان دیدیم.
سفیر لبنان گفت: هر چند شاهد تلاشهایی برای کم کردن آزادیهای روزنامه نگاری و ایجاد محدودیت در رسانهها بودیم که در برخی موارد دست به بازداشت روزنامهنگار و در برخی مواقع ترور روزنامه نگار و اشخاص رسانهای زده شد، اما روزنامه نگاران به صورت واحد در کنار هم ایستادند و از آزادیهای قانون خود که در ماده ۱۳ قانون اساسی هم ذکر شده، دفاع کردند و یکی از این دستاوردها در دهه ۹۰ حاصل شد و دادگاه ویژه مطبوعات تشکیل شد و همین باعث شد تا هر کسی نتواند به بهانههای مختلف روزنامه نگارانرا محدود کند. البته آزادی رسانهها در لبنان هم در برخی مواقع مورد خوشایند افرادی نیست و به همین خاطر در تلاش برای محدود کردن آنها با تهمتهایی چون وطن فروشی و یا خواهان بستن رسانههای صوتی و تصویری شدند.
حسن عباس گفت: این اطمینان را میدهم که دولت لبنان که با حمایت افکار عمومی تشکیل شده، همواره از آزادی رسانهها و روزنامهنگاران دفاع کرده است و در قانون اساسی لبنان هم صراحتاً از این آزادی در رسانه و اندیشه دفاع شده است و دولت لبنان پایبند به این آزادیها خواهد ماند و اهالی رسانه از آن دفاع خواهند کرد. مثل طلال سلمان که همواره در روزنامه خود به دنبال انعکاس تنوع دیدگاهها و ایدههای مختلف در حوزههای مختلف بود.
روزنامه السفیر علی رغم رقیبانش، مخاطبان زیادی را جذب کرد
خلیل حرب داماد طلال سلمان از سخنرانان آنلاین این مراسم بود که با اشاره به شخصیت طلال سلمان گفت: در توصیف آقای سلمان باید بگویم که کسی که ۶۰ سال سابقه کار روزنامهنگاری دارد را نمیتوان در هیچ کتاب و کنفرانسی توضیح داد و هیچ مراسمی گویای شخصیت و اندیشه او نیست. روزنامه السفیر هر چند به عنوان یک روزنامه حزبی کار میکرد ولی ماورای مرزها بود و اگر در الجزایر و صنعا میگفتید، مننماینده السفیر هستم، ممکن بود درهای زیادی در عین حال برای شما باز و بسته شود.
وی ادامه داد: روزنامه السفیر که فعالیت خود را از سال ۱۹۷۴ شروع کرد، علی رغم رقیبانش جای خود را بسیار زود باز کرد و بسیار تأثیر گذار بود و در همان روزهای اول مانند یک خورشید درخشان بود. در سال ۱۹۸۰ سعی شد تا چاپخانه روزنامه منفجر شد و در همین سالها تلاشهای زیادی برای ترور آقای سلمان انجام شد و خانواده ایشان مورد هدف قرار گرفتند و زخمی شدند. در سال ۱۹۸۴ بعد از اینکه السفیر رو در روی صهیونیستها ایستاد، تلاش برای ترور ایجاد شد.
داماد طلال سلمان گفت: روزنامه السفیر در آگوست ۱۹۸۸ تیتر معروفی درباره آزادی خواهی بیروت و اینکه هیچگاه پرچمهای سفید را بلند نمیکند، نوشت که این تیتر دقیقاً رو در روی اسرائیل ایستاد که در آن سالها بیروت مورد حمله خرابکارانه این رژیم قرار گرفت و ایشان سعی کرد تیتری مقاومت جویانه برای آنها انتخاب کند.
وی افزود: از افرادی که در محور مقاومت بودند، نقل شده که چند سال پیش وقتی که جنوب لبنان توسط اسرائیل اشغالشد، به جز قاچاق اسلحه، نسخههایی از روزنامه السفیر هم به صورت قاچاق یافت میشد. روزنامه السفیر همواره در کنار فلسطین و مقاومت ایستاد.
خلیل حرب گفت: روزنامه السفیر استانداردهای حرفه روزنامهنگاری را رعایت میکرد و در این باره اصول جدیدی هم ارائه کرد و به عنوان روزنامهای که خود را رو در روی اسرائیل قرار میدهد، معرفی کرد. همچنین آقای سلمان از دوستداران جمال عبدالناصر بود، ایشان قاهره و دمشق را دو بالی میدید که باید با هم کار کنند تا آزادی فلسطین را ببینیم.
وی افزود: در گفتگوی ایشان با امام خمینی ره در پاریس، صحبتهای زیادی درباره اهمیت فلسطین گفته شد. به همین دلیل آقای سلمان بعدها نوشت که امام کسی است که کارهای بزرگ را در تاریخ رقم خواهد زد. همانطور که باعث اخراج شاهنشاهی شد. در این گفتگو امام خمینی به آقای سلمان گفتند که اسرائیل نه تنها دشمنی است که فلسطین را اشغال کرده بلکه جنایتهایی را در ضدیت مردم ایران هم انجام میدهد.
داماد طلال سلمان گفت: طلال کسی نبود که عشق فلسطین را به کسی اجبار کند، ایشان همواره اندیشه و آرمان فلسطین را روایت میکرد و نشان دهنده ثابت قدمی ایشان درباره مقاومت و آزادی فلسطین بود.
خلیل حرب گفت: بسیار دردناک است که از سال ۲۰۱۷ شاهد چاپ ورقی السفیر نیستیم و بسیار دردناک است که قلعهای که سالها روبروی ظلم و استبداد بود، بلاتکلیف رها شد و بسیار دردناک است که هنوز بعد از ۷ سال مردم در جهان میگویند چرا السفیر متوقف شد؟ و همچنان تمایلی برای خواندن روزنامهی دیگری ندارند.
کلمات و نوشتار طلال به مثابه آتشی برای فولاد است
در ادامه ناصر قندیل، تحلیلگر سیاسی و سردبیر روزنامه البنا که به صورت آنلاین در مراسم حضور داشت، با اشاره به برگزاری یادبودهای اینچنینی گفت: اینمراسم یادبود میتواند یک جشنواره برای یادآوری دیدگاه فرهنگی، سیاسی و اجتماعی طلال سلمان باشد. طلال سلمان، را میتوان از شوالیههای کلمات در قرن بیستم دانست که سلاحی به جز کلمه نداشت و در نزد عربها و آزادگان پیشرو بود.
وی ادامه داد: در روایت کردن تاریخ فقط نامهایی میمانند که بیانگر حق و حقیقت باشند چرا که این کلمات نماد راستگویی است و این صفات به ذات خداوند نزدیک است. در یکی از آیات سوره رعد اینگونه آورده شده که هر آنچه گرانبها باشد در اعماق آب باقی میماند و موارد بی ارزش روی آب. بنابر این آیه، کلمات سخیف و سبک روی آب میماند و گفتار و کلمات سودمند برای مردم در اعماق آب هستند.
این تحلیلگر سیاسی گفت: در اینجا مهارت بازی با کلمات اهمیت ندارد، گفتار و کلماتی که باقی میماند و ماندگار هستند، سرنوشت انسانها را رقم میزند و تبدیل به سرود ملی انسانها میشود. همچنان که آتش فولاد را ذوب میکند، کلمات و نوشتار طلال به مثابه آتشی برای فولاد است. معیاری که در اینجا مهم است، مواجهه شدن حق با باطل است که صلابت و مقاومت پدید میآورند و طلال همواره خود را در این مواجهه شدن قرار میداد.
قندیل گفت: آرمان فلسطین در دست طلال زبان خود را داشت و در تاریخ بشریت هیچ حقی چون ملت فلسطین و هیچ شر مطلقی چون اسرائیل نیست و طلال همانطور که آتش در دست داشت، نور هم در دست داشت. جایگاه طلال بی طرفی بود، او همواره از مستضعفان دفاع میکرد و صدای بی صدایان بود. جمهوری اسلامی توجه ویژه ای به طلال سلمان دارد چرا که او هم توجه خاصی به آرمانها و اندیشه انقلاب اسلامی و مستضعفان داشت.
برای مشاهده گزارش تصویری از مراسم یادبود طلال سلمان روزنامهنگار و بنیانگذار روزنامه السفیر به این پیوند مراجعه کنید.
انتهای پیام/