×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true

ویژه های خبری

true
    امروز  دوشنبه - ۵ آذر - ۱۴۰۳  
false
true
یک فعال حقوق بشر تشریح کرد؛ نتایج سودمند عفو گسترده

سکینه‌سادات پاد؛ وکیل و فعال حقوق بشر در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم درباره اعطای عفو گسترده به محکومان گفت: اعطای عفو گسترده یا معیاری بعد از تقریباً ۴ سال یک تصمیم حکیمانه است که زمینه ایجاد همدلی و آرامش در کشور را ایجاد می‌کند.

وی افزود: شروط و ارکان ثلاثه جرم در خصوص خیلی از محکومین حوادث چند ماه اخیر کشور محقق نیست چرا که تعداد قابل‌توجهی از محکومین حوادث بدون انگیزه واقعی مجرمانه وارد شرایط مجرمانه و اقداماتی شدند که اخلال در نظم عمومی و سلب آرامش جامعه را در پی داشت؛ لیکن قصد مجرمانه نداشتند و عوامل ثالث مداخله‌گر در بروز رفتارهای هیجانی و مجرمانه نقش اساسی داشتند. تعداد قابل‌توجهی از جمعیت موضوع عفو معیاری ۱۴۰۱ پس از تأمل و تمرکز اظهار ندامت کردند و طبیعتاً مستحق عفو هستند.

این فعال حقوق بشر در ادامه اظهار کرد: ابتکار قوه عاقله در قوه قضائیه مبنی بر عفو معیاری که هم از جهت مراقبت در هزینه‌های انسانی و مالی حاکمیت اقدام شایسته مدیریتی و اسلامی است هم از جهت اینکه موجبات رفع عسر و مشقت خانواده‌هایی که درگیر پرونده‌های قضائی شده بودند اقدامی انسانی و حقوق بشری محسوب می‌شود.

وی افزود: عفو، اعم از خصوصی و عمومی یا گسترده در حقوق جزا یک نهاد مورد توجه است و البته در اسلام نیز ذیل رأفت اسلامی یک نهاد دارای اصالت و موضوعیت در تربیت و فرصت بازگشت دادن به مرتکبین جرایم است، اما عفو گسترده و معیاری که در ماده ۹۷ قانون مجازات اسلامی آمده است، به‌موجب قانون در جرائم موجب تعزیر اعطا می‌شود و ذیل بند ۱۱ اصل ۱۱۰ قانون اساسی در زمره اختیارات رهبری است و هم از جنبه کاهش مجازات‌ها و کیفر و هم از جهت ایجاد آرامش و همدلی بین مردم و حاکمیت از موقعیت خاصی برخوردار است.

پاد درباره تفاوت‌های عفو معیاری با دیگر عفوهایی که در طول سال اعطا می‌شود، گفت: در عفو معیاری پرونده تک تک افراد مورد بررسی قرار نمی‌گیرد و فرق اساسی آن با عفو خصوصی همین است. رئیس قوه قضائیه معیارهای کلی و شرایط را تهیه و تقدیم رهبری می‌کند و رهبری بدون اسم و عنوان جامعه مخاطب و بر اساس مبانی رأفت اسلامی و مصالح عمومی جامعه و نظام موافقت می‌کنند و مراجع و مقامات قضائی مکلف‌اند کار تطبیق را انجام دهند و یقیناً تعداد بیشتری ذیل این ارفاق انسانی و قانونی و حقوق بشری قرار می‌گیرند.

وی درباره نتایج این عفو گسترده برای شخصیت‌های غیر از افراد محکوم و متهم تأکید کرد: یقیناً کل سیستم قضائی که با حجم زیادی از پرونده مواجهه مستقیم داشت و مرتبطین با این پرونده‌ها در فرایند رسیدگی اعم از وکلای دادگستری و خانواده محکومین به‌طور غیرمستقیم از این عفو بهره‌مند می‌شوند.

این وکیل دادگستری ادامه داد: به‌واقع یکی از دلایل اطاله دادرسی‌ها، معذورات و مقدرات و بضاعت نامتناسب از جهت تعداد قضات محترم و کارمندان گرامی در مقایسه با حجم زیاد پرونده‌هاست. حالا اگر این تعداد کثیر پرونده در هر مرحله‌ای که باشند مختومه شوند یقیناً دادگستری را در شرایط متعادل و روان کاری قرار می‌دهد.

وی اضافه کرد: این اقدام هوشمندانه کنار تبیین رویکرد انسانی و اسلامی جمهوری اسلامی ایران و درک عاقلانه و حکیمانه رئیس قوه قضائیه به‌عنوان مقام مأذون در تهیه و تدوین شرایط عفو معیاری و موافقت پدرانه رهبر انقلاب اسلامی با این حرکت اندیشمندانه، بخشی از حکمرانی شایسته اسلامی است که بی‌شک زمینه‌ساز رفع خیلی از دلخوری‌های اجتماعی است و نتیجه آن ایجاد شور و نشاط و همدلی و مهربانی در جامعه است، به همین خاطر صمیمانه از این رویکرد انسانی و تبلور حقوق بشر اسلامی و نیز اقدام عملی در جهت ایجاد وحدت ملی توسط رهبر معظم انقلاب و رئیس محترم قوه قضائیه تشکر می‌کنم.

این وکیل و فعال حقوق بشر ادمه داد: این حرکت هوشمند خیلی از دوقطبی‌سازی‌هایی را که با خبر آرای این پرونده ایجاد می‌شد از بین برد و جامعه حقوقی را نیز با فراغت از نگرانی‌های ناشی از این پرونده‌ها بر امور مهم برای تعالی ایران عزیز متمرکز کرد؛ لذا مجدداً از این حرکت هوشمندانه و راهبردی تشکر می‌کنم.

سکینه‌سادات پاد در پایان سخنان خود با ارائه پیشنهادی گفت: پیشنهاد می‌کنم رئیس قوه قضائیه اجازه دهند کمیته‌ای متشکل از حقوقدانان اعم از کانون‌های هر دو نهاد مرکز و کانون وکلا،  قضات و اساتید حقوق و معاونین قضائی، مسئولیت تهیه دستورالعمل جامعی برای مدیریت شرایط این‌چنینی را عهده‌دار شوند که با همدلی بیشتر از سوءاستفاده‌ها کاسته شود.

false
true
false
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

√ کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
√ آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد


false