×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true

ویژه های خبری

true
    امروز  یکشنبه - ۴ آذر - ۱۴۰۳  
false
true
شرایط و نحوه استرداد مالیات بر ارزش افزوده

نظام مالیات بر ارزش افزوده به موازات تکالیف و وظایفی که بر عهده فعالان اقتصادی گذارده است، حقوقی را نیز برای آنان قائل شده است که از آن میان می توان به حق استرداد اشاره نمود.

به گزارش "چغادک نیوز"، در این بررسی تلاش خواهد شد، به اجمال به موضوع اضافه پرداختی و استرداد در این نظام اشاره شود.

هرگاه مودیان در نظام مالیات بر ارزش افزوده در هر دوره مالیاتی اضافه پرداختی داشته باشند، بدین معنی که به هر دلیل میزان مالیاتهای پرداختی بابت خرید طی دوره بیشتر از مالیاتهای وصولی در هنگام فروش کالا یا ارایه خدمات باشد، مالیات اضافه پرداخت شده به حساب مالیات دوره های بعد آنان منظور و در صورت تقاضای فعالان اقتصادی، اضافه مالیات پرداخت شده، توسط سازمان امور مالیاتی مسترد می شود.

موارد مشمول حق استفاده از استرداد مالیات و عوارض در نظام مالیات بر ارزش افزوده سه حالت برای استرداد قائل شده اند که عبارتند از:

۱) در صورتی که مودیان مالیات بر ارزش افزوده اضافه پرداختی داشته باشند این اضافه پرداختی با تقاضای مودی، هم می تواند به حساب دوره مالیاتی بعدی منظور شود و یا اینکه به وی مسترد شود.

۲) در صورت صدور کالا و خدمات به خارج از کشور، صادرکنندگان می توانند با ارایه برگه خروجی صادره توسط گمرک و اسناد و مدارک مثبته درخواست استرداد مالیات ها و عوارض پرداختی بر روی خرید خود (اعم از کالای معاف و غیر معاف) را نمایند.

۳) مالیاتها و عوارض پرداختی موضوع قانون مالیات بر ارزش افزوده بابت کالاهای همراه مسافران تبعه کشورهای خارجی که از تاریخ خرید آنها تا تاریخ خروج از کشور بیش از دوماه نگذشته باشد، با ارایه اسناد و مدارک مثبته (صورتحسابهای خرید) مشمول استرداد خواهد بود. در این راستا بموجب ماده (۲۹) قانون مالیات بر ارزش افزوده، چنانچه مودیان نسبت به اوراق مطالبه مالیات یا برگه استرداد مالیات اضافه پرداختی ابلاغ شده اعتراض داشته باشند می‌توانند ظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ اوراق یاد شده اعتراض کتبی خود را به اداره امور مالیاتی مربوط تسلیم نمایند.

در صورت رفع اختلاف مؤدی با مسئولان ذیربط پرونده مذکور مختومه می شود. اما چنانچه مؤدی در مهلت مذکور کتباً اعتراض ننماید، مبالغ مندرج در اوراق مطالبه مالیات و یا برگه استرداد مالیات اضافه پرداختی به استثناء مواردی که اوراق فوق ابلاغ قانونی شده باشند، حسب مورد قطعی محسوب می شود.

همچنین در صورتی که اوراق مطالبه مالیات یا برگه استرداد مالیات اضافه پرداختی ابلاغ قانونی شده باشد و یا آنکه ظرف مهلت مقرر در این ماده اختلاف مؤدی با اداره امور مالیاتی حل نشده باشد پرونده مذکور ظرف بیست روز از تاریخ دریافت اعتراض یا تاریخ انقضاء مهلت اعتراض در موارد ابلاغ قانونی جهت رسیدگی به هیات حل اختلاف مالیاتی موضوع قانون مالیاتهای مستقیم احاله می شود.

شرایط استرداد ضوابط استرداد اضافه پرداخت مالیات در نظام مالیات بر ارزش افزوده بقرار ذیل است.

۱) مؤدیانی که مبادرت به درخواست استرداد اضافه پرداخت مالیات می نمایند بایستی به استناد ماده (۱۸) قانون مالیات بر ارزش افزوده در نظام مالیات بر ارزش افزوده ثبت نام نموده باشند.

۲) متقاضی استرداد بایستی اظهارنامه دوره مالیاتی مربوط را مطابق مفاد ماده (۲۱) قانون مذکور، حداکثر ظرف پانزده روز پس از انقضاء دوره مالیاتی سه ماهه، تکمیل و تسلیم نماید.

۳) درخواست استرداد منوط به وجود اضافه پرداختی (مازاد مالیات و عوارض پرداختی نسبت به مالیات و عوارض دریافتی) و انتخاب روش دوم در بخش (ج) مندرج در اظهارنامه تسلیم شده مبنی بر درخواست استرداد در هر دوره مالیاتی خواهد بود.

همچنین علاوه بر این مودی می بایست فرم درخواست استرداد را بصورت مجزا از اظهارنامه دوره مالیاتی تکمیل و حداکثر ظرف سی روز از انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه به اداره امور مالیاتی مربوطه تسلیم نماید. در صورت عدم درج درخواست استرداد در فرم اظهارنامه و عدم ارائه فرم درخواست استرداد در مهلت مقرر (سی روز) درخواست استرداد کان لم یکن تلقی و اضافه پرداختی مؤدی با رعایت سایر مقررات مربوطه (از جمله اختیار سازمان به رسیدگی و حسابرسی) به حساب مالیات و عوارض دوره بعدی منظور خواهد شد.

۴) کلیه اسناد و مدارک استرداد می بایست به نام و متعلق به مودی باشد.

۵) هرگونه استرداد مالیات و عوارض ارزش افزوده صادرکنندگان منوط به عدم وجود بدهی ابرازی و یا قطعی شده دوره یا دوره های قبل می باشد.

۶) کلیه مؤدیان متقاضی استرداد طبق ماده (۳۴) قانون فوق مکلفند کلیه اسناد و مدارک معاملات خود را ثبت و نگهداری نموده و در صورت لزوم و درخواست به اداره امور مالیاتی مربوطه ارائه نمایند.

۷) مؤدیان متقاضی استرداد در این نظام مکلفند همراه فرم تکمیل شده درخواست استرداد و یا حداکثر ظرف سی روز از انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه، اسناد و مدارک مثبته نظیر تصویر پروانه سبز وارداتی، تصویر قبض پرداخت مالیات و عوارض ارزش افزوده در گمرک (در صورت عدم درج مالیات و عوارض در پروانه سبز گمرکی)، صورتحساب های فروش طرف خارجی (PERFORMA INVOICE) و فهرست کالا، تصویر بارنامه و بیمه نامه، تصویر مجوز وزارت صنایع و معادن و دیگر وزارتخانه های ذیربط حسب مورد، تصویر پروانه صادراتی، حواله خروج کالا از انبار مؤدی، برگ خروجی صادره توسط گمرک (در مورد کالا) صورتحساب های خرید کالاها جهت صادرات و یا تکمیل فهرست خلاصه معاملات، صورتحساب های خرید و صورتحساب های فروش، فهرست خلاصه معاملات مربوط به خرید و فروش را به اداره امور مالیاتی ذیربط ارائه نمایند.

ادارات کل امور مالیاتی ذیربط ظرف حداکثر یکماه اداری پس از ارائه اسناد و مدارک توسط مؤدی نسبت به استرداد وجوه طبق ضوابط و یا اعلام عدم مشمولیت استرداد به مؤدی حسب مورد اقدام خواهند نمود. نظر به اینکه بموجب قوانین، صادرات از هرگونه مالیات معاف شوده است. این امر در مورد مالیات بر ارزش افزوده نیز مصداق داشته و حتی در قانون بودجه سال ۹۳ کل کشور هم بر آن تاکید شده است.

در پایان قابل ذکر است، مبالغ اضافه پرداختی مؤدیان در صورتی که ظرف سه ماه از تاریخ درخواست مودی مسترد نشود مشمول خسارتی به میزان دو درصد (۲%) در ماه نسبت به مبلغ مورد استرداد و مدت تاخیر خواهد بود که سازمان امور مالیاتی موظف به پرداخت آن خواهد بود. (تبصره ۶ ماده ۱۷)

منبع: سازمان امور مالیاتی

 

 

false
true
false
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

√ کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
√ آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد


false